Schimmelnagels











































































Schimmelnagels - algemeen...
Veel mensen schamen zich voor hun voeten door een schimmelnagel infectie. Een op de vijf vindt de voeten het minst aantrekkelijke deel van het lichaam. Misschien hebt u ook wel eens gewenst dat u uw voeten kon inruilen voor een ander paar, zonder lelijke kalknagels? Veel Nederlanders hebben slechte voeten. Uit diverse publicaties blijkt bijvoorbeeld dat er in Nederland bij meer dan 5 miljoen mensen sprake is van een schimmelinfectie. Dit betekent dat bij deze mensen de huid van de voeten of de nagels van de tenen door een schimmel zijn aangetast. Mogelijke gevolgen zijn last bij het lopen, pijn, belemmeringen bij het werk en schaamte.

Wat zijn schimmelnagels?
Misschien heeft U nog nooit gehoord van schimmelnagels of kalknagels, want veel mensen hebben het zonder dat ze het weten. Zoals de naam al aangeeft worden schimmelnagels veroorzaakt door een schimmel. Het is meestal dezelfde schimmel die ook voetschimmel (zwemmerseczeem) veroorzaakt. Bijna een derde van de mensen met voetschimmel krijgt ook schimmelnagels.

Hoe herken ik schimmelnagels?
Het probleem begint meestal aan het einde en aan de zijkant van de teennagel en verspreidt zich langzaam naar het begin van de nagel. De nagel van de grote teen is het vaakst geïnfecteerd. De schimmel dringt de nagel binnen waardoor deze verweekt. De nagel wordt dikker, brokkeliger en verkleurt wit of gelig. Hierdoor wordt de geïnfecteerde teennagel dikker en groeit daardoor als het ware 'omhoog'. Dit kan pijnklachten veroorzaken. Soms gaat de nagel scheuren of komt los van het nagelbed. Ten slotte kan de nagel geheel verbrokkelen en verspreidt de schimmel zich naar de andere nagels.
Dus:
• de infectie begint in veel gevallen aan het einde van de grote teennagel
• De nagel verkleurt
• Het verspreidt zich langzaam naar het begin van de nagel
• In een verder stadium wordt de nagel brokkelig en komt 'omhoog'

Wie krijgt schimmelnagels en hoe komt dat?
Schimmelnagelinfecties komen veel voor. Vaker naarmate je ouder wordt en in het algemeen meer bij mannen dan bij vrouwen. Heel vaak krijgen mensen met voetschimmel ook schimmelnagels. Dezelfde schimmel kan ook vingernagels en andere delen van de huid infecteren, maar infecties aan teennagels komen duidelijk vaker voor. Schimmelinfecties ontwikkelen zich door een samenspel van factoren. De schimmelsporen - de voortplantingscellen van de schimmel - houden zich bij voorkeur op in een warme, vochtige omgeving. In deze omgeving groeien de sporen gemakkelijk uit tot schimmels. Een schimmelinfectie wordt vaak opgelopen door op blote voeten rond te lopen in gemeenschappelijke douches, kleedkamers zwembaden, sporthallen en sauna's. Op zich hoeft het contact met deze sporen nog geen schimmelinfectie te veroorzaken. Maar de volgende factoren kunnen de schimmelgroei bevorderen, zodat de kans op een infectie aanzienlijk toeneemt:
• Onvoldoende afdrogen van de voeten
• Synthetische sokken en schoenen in relatie tot overmatige transpiratie
• Knellende schoenen
• Het hebben van suikerziekte

Hoe moeten we schimmelinfecties behandelen?
Zonder goede behandeling zullen schimmelnagels niet weggaan. Sterker nog, in de loop van de tijd raken meestal steeds meer nagels aangetast. Schimmelnagels zijn immers besmettelijk. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw omgeving. Tot voor kort was behandeling heel moeilijk. Inmiddels zijn er medicijnen op de markt die schimmelnagels effectief bestrijden. Het is goed om u te realiseren dat deze medicijnen, net als alle medicijnen bijwerkingen kunnen geven. Behalve pillen, bestaat ook de mogelijkheid om de nagels te lakken of in te smeren met speciale kalknagelolie. Samen met uw huisarts en pedicure kunt u bepalen welke behandeling voor u het meest geschikt is. De medische behandeling duurt meestal 12 weken. Na deze behandeling zal de nagel weer gezond uitgroeien. Het gezond uitgroeien van de nagel neemt afhankelijk van de situatie tussen enkele maanden en een jaar in beslag. Het is mogelijk dat uw huisarts eerst enkele stukjes teennagel voor nader onderzoek afknipt, om zeker te weten dat het om een schimmelinfectie gaat.

Wat zou een lelijk-uitziende nagel nog meer kunnen zijn?
Het is mogelijk dat een lelijk-uitziende nagel, zoals eerder beschreven, andere oorzaken heeft, zoals:
PSORIASIS
Dit is een schilferige aandoening van de huid en soms van de nagels. Nagelaandoeningen komen normaal gesproken alleen dan voor als ook andere delen van het lichaam (ellebogen, knieën) zijn aangedaan.
INGROEIENDE TEENNAGEL
Dit wordt veroorzaakt door een nagel die de zijkant van de teen binnendringt en zich in de huid graaft. Wordt dit niet behandeld, dan raakt de teennagel geïnfecteerd. De pedicure kan deze ongemakken behandelen. Als een nagel herhaaldelijk wordt beschadigd, dan kan deze langzaam maar zeker los komen van het nagelbed. Dit veroorzaakt een verkleuring van de nagel, precies zoals bij schimmelinfecties.

Kan de schimmelinfectie terugkomen?
Soms komen schimmelnagels terug. Vaak komt dat door onvoldoende behandeling of als een voetschimmel de nagel opnieuw geïnfecteerd heeft. Hoe dan ook, U kunt dan het beste naar de huisarts gaan voor een effectieve behandeling. Zorg ervoor dat U de adviezen van uw huisarts zorgvuldig opvolgt.

Hoe zorg ik voor geïnfecteerde nagels?
U vindt het misschien lastig om voor uw nagels te zorgen als er sprake is van een schimmelinfectie en de nagels dik en brokkelig worden. Gebruik een nagelschaartje om de nagels kort te knippen. VijI de nagel niet als deze omhoog is gekomen, want hierdoor wordt de infectie verspreid. Het is verstandiger om dit door een pedicure te laten doen. Zij hebben hiervoor speciale apparatuur.

Nog even samengevat...
• Schimmelnagels worden veroorzaakt door een schimmelinfectie
• De huisarts is de aangewezen persoon voor een effectieve behandeling van schimmelnagels.
• Vaak krijgen mensen met voetschimmel ook last van schimmelnagels.
• Schimmelnagels kunnen besmettelijk zijn, zowel voor andere delen van uw huid als voor andere mensen.
• Schimmelnagelaandoeningen worden in de regel erger als ze niet worden behandeld.
• De medische behandeling duurt meestal 12 weken. Na deze behandeling zal de nagel weer gezond uitgroeien. Het gezond uitgroeien van de nagel neemt afhankelijk van de situatie tussen enkele maanden en een jaar in beslag.
• De behandeling kan door de pedicure worden begeleid.

Pedicure & nailcare